+30 210 4130007
  • Ιστορικά Προσκυνήματα
  • Διαμονή
  • Διατροφή
  • Ξεναγός
  • Οδική Εκδρομή
  • Πρωινό

    ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

                     ΓΥΡΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ   5 ΗΜΕΡΕΣ

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΙΓΟΡΗΤΙΣΣΑ-ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ-ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί από την Αθήνα. Με τις κατάλληλες στάσεις θα φτάσουμε στην Άρτα όπου θα κάνουμε μία επίσκεψη ,στην Περίφημη Παναγία Παριγορήτισσα. Πρόκειται για ένα Βυζαντινό θησαυρό, του 13ου αιώνα. Συνεχίζουμε προς τα Ιωάννινα και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και αφού τελειώσουμε τις τελωνειακές διατυπώσεις, πολύ κοντά είναι το χωριό Βουλιαράτες, που θα επισκεφτούμε το Νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών το 1940. Εκεί,  υπάρχει σχολείο, στο οποίο διδάσκονται τόσο η Ελληνική όσο κι η αλβανική γλώσσα και καλύπτει τις ανάγκες και των γύρω χωριών.  Επίσης, υπάρχει μια κεντρική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο νεκροταφείο.    Υπάρχει  Οικοτροφείο Θηλέων στο βόρειο τμήμα του χωριού.  Το Οικοτροφείο Θηλέων ανακαινίστηκε το 2000 και φοιτούν σε αυτό 30 μαθήτριες, που κάνουνε μαθήματα στο σχολείο. Το Οικοτροφείο συντηρείται από την Μητρόπολη Αργυροκάστρου και υπεύθυνη είναι η Αδελφή Μαρία. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας για τους Αγ. Σαράντα. Άφιξη στο ξενοδοχείο. Δείπνο διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ: ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΤΕΠΕΛΕΝΙ-ΜΠΕΡΑΤΙ-ΔΥΡΡΑΧΙΟ

Μετά το πρωινό μας σε μιάμιση περίπου ώρα θα είμαστε σε μία παραμυθένια πόλη. Μια πόλη κτισμένη επάνω σε οκτώ λοφάκια, σμιλεμένη εξολοκλήρου από πέτρα, κι ένα κάστρο βγαλμένο από παιδικό παραμύθι να την στεφανώνει. Ονομάζεται ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ. Θα μάθουμε την ιστορία του, πως πήρε το όνομα του, θα επισκεφτούμε το μεγάλο κάστρο, την εκκλησία Του Σωτήρος που λειτουργεί κάθε Κυριακή και φυσικά θα κάνουμε την βόλτα μας στα δαιδαλώδη σοκάκια με τα πολλά μαγαζιά. Στην συνέχεια θα κάνουμε μία πολύ σύντομη στάση στο Τεπελένι, θα δούμε το Κάστρο και συγκεκριμένα την είσοδο του με την στήλη ,που αναφέρεται στην επίσκεψη του Λόρδου Βύρωνα. Αναχωρούμε για την πόλη Μουσείο της Αλβανίας που προστατεύεται από την UNESCO, το Μπεράτι. Η πόλη των χιλίων παραθύρων λέγεται και θα δούμε μόνη μας από κοντά το γιατί. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Οσούν ,και οι κάτοικοι του επιβλητικού φρουρίου κάποτε ήταν όλοι Έλληνες. Από τις 20 εκκλησίες που υπήρχαν σήμερα σώζονται ελάχιστες όπως η Βλαχέρνα 13ος , Αγ. Τριάδα 14ος ,Αγ. Μιχαήλ 13ος  και η Εκκλησία του Αγ. Νικολάου που είναι σήμερα Μουσείο και διαθέτει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο Τέμπλο με τις εικόνες Του Χριστού και Της Παναγίας. Επίσης σώζονται εξαιρετικά δείγματα θρησκευτικής Αργυροχοΐας,  καθώς και έργα του μεγάλου Αγιογράφου Ονούφρι. Συνεχίζουμε για το Δυρράχιο. Δείπνο  διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ: ΔΥΡΡΑΧΙΟ-ΤΙΡΑΝΑ-ΕΛΜΠΑΣΑΝ-ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ

 Mετά το πρωινό μας θα κάνουμε μία βόλτα στο Δυρράχιο να γνωρίσουμε, τον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Παύλου, την Ρωμαϊκή αγορά και το Αμφιθέατρο της Επιδάμνου. Ήταν το πρώτο Ελληνικό όνομα της Πόλης. Συνεχίζουμε για την Πρωτεύουσα Τίρανα. Θα επισκεφτούμε και θα προσκυνήσουμε τον καταπληκτικό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου που έκτισε και τον εγκαινίασε το 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Κος Αναστάσιος.  Το κεντρικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία Σκεντέρμπεη και η πλατεία της Μητέρας Τερέζας. Θα κάνουμε μία βόλτα με το λεωφορείο, όπου θα δούμε τις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, τα υπουργεία, το Εθνικό – Ιστορικό Μουσείο, την Όπερα,       καθώς και τον πύργο του ρολογιού που χτίστηκε το 1830. Στη μέση της πλατείας ,δεσπόζει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (εθνικός Ήρωας) ,καβάλα στ’ άλογο και γύρω κυβερνητικά κτίρια. Τελειώνοντας την περιήγηση στο κέντρο των Τιράνων, βλέπουμε την πρωθυπουργική κατοικία, την Ακαδημία Καλών Τεχνών, και τα Πανεπιστήμια. Συνεχίζουμε για το Ελμπασάν,  όπου αν μπορούμε θα προσκυνήσουμε στο Ναό του Αγ. Νικολάου. Αμέσως μετά οδεύουμε προ το Πόγραδετς μέσω μιάς καταπληκτικής διαδρομής ,με πράσινο στην αρχή και την όμορφη λίμνη Οχρίδα μετά. Δείπνο διανυκτέρευση

4η ΜΕΡΑ: ΟΣΙΟΣ ΝΑΟΥΜ (ΣΚΟΠΙΑ)-ΚΟΡΥΤΣΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Αμέσως μετά το πρωινό μας, θα κάνουμε ένα κομμάτι της λίμνης Οχρίδας ,για να περάσουμε τα Αλβανικά σύνορα και να βρεθούμε στα Σκόπια (FIROM). Εκεί θα πάμε να προσκυνήσουμε στην Ιερά μονή του Οσίου Ναούμ. Επιστρέφουμε στην Αλβανία και κατευθυνόμαστε προς την Κορυτσά. Εκεί θα προσκυνήσουμε τον Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και μπορούμε να επισκεφτούμε το Εθνογραφικό Μουσείο και Μεσαιωνικής τέχνης, όπου φυλάσσονται πολλές Βυζαντινές εικόνες και ο Άμβωνας της εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής ,που είχε γκρεμιστεί από τον Εμβέρ Χότζα. Θα έχουμε χρόνο ελεύθερο στον πεζόδρομο για βόλτα και φαγητό. Συνεχίζουμε και σε λίγο περνάμε τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής μπαίνουμε στην Ελλάδα με προορισμό την πανέμορφη Καστοριά. Θα έχουμε χρόνο στην πανέμορφη λίμνη και αν μπορούμε να περπατήσουμε ,θα επισκεφτούμε κάποια από τις Βυζαντινές εκκλησίες που υπάρχουν στα στενά της πόλης. Δείπνο διανυκτέρευση.

5η ΜΕΡΑ: ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΑΘΗΝΑ

Το πρωί θα επισκεφτούμε το πανέμορφο ιστορικό Μοναστήρι Της Παναγίας Μαυριώτισσας. Είναι σε ένα καταπληκτικό σημείο πάνω στην λίμνη Ορεστιάδα. Μετά το προσκύνημα μας θα αναχωρήσουμε για την Καλαμπάκα. Θα κάνουμε με το πούλμαν τον γύρο των Μετεώρων βγάζοντας μοναδικές φωτογραφίες και θα επισκεφτούμε 1 ή 2 μοναστήρια ανάλογα με την ημέρα και τα ωράρια.

Αργότερα σε κάποιο από τα εστιατόρια της Καλαμπάκας ,θα γευματίσουμε και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, με τις κατάλληλες στάσεις καθ’ οδόν.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ