Το Βενετσιάνικο Καρναβάλι και η Ιστορία του

Το Βενετσιάνικο Καρναβάλι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εορτασμούς στην Ιταλία. Aπό τις βενετσιάνικες μάσκες μέχρι τις μεταμφιέσης, κανένας τόπος δεν μοιάζει με τη Βενετία! Επομένως μας άρεσε η ιδέα να δούμε την πόλη στις πιο εορταστικές και πολύχρωμες μέρες της. Έτσι το Kalidoni Travel διοργανώνει μια υπέροχη εκδρομή για το Καρναβάλι της Βενετίας. Τι γνωρίζετε όμως για αυτό το τόσο μοναδικό ιταλικό έθιμο; Το καρναβάλι στη Βενετία, όπως και με κάθε καρναβάλι σε όλο τον κόσμο, λαμβάνει χώρα στις ημέρες που οδηγούν στη Σαρακοστή.

Από πού προέρχεται η ιδέα του καρναβαλιού;

Κατά τη διάρκεια των 40 ημερών της Σαρακοστής, η διασκέδαση ήταν εκτός ορίων και οι άνθρωποι έτρωγαν κρέας, ζάχαρη και λίπη. Ως αποτέλεσμα, προσπάθησαν να απαλλαγούν από όλα τα πλούσια φαγητά και ποτά και να κάνουν τα πάρτι τους έξω στο δρόμο, πριν από τη Σαρακοστή. Ως εκ τούτου Καρναβάλι. Στην πραγματικότητα, η λέξη Carnevale μπορεί να προέρχεται από τις λατινικές λέξεις carne και vale, που σημαίνει αποχαιρετισμός στο κρέας. Σύμφωνα με την παράδοση, το Βενετσιάνικο Καρναβάλι ξεκίνησε το 1162, όταν οι κάτοικοι γιόρταζαν μια νίκη επί του Πατριάρχη Aquileia. Ο εορτασμός αυτός έγινε έθιμο, το οποίο μειώθηκε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Μέχρι τον 16ο αιώνα, οι Βενετοί γιορτάζουν το Carnevale με στυλ!

Τι γίνεται με τις βενετσιάνικες μάσκες;

Η παράδοση της μάσκας έχει μακρά παράδοση στη Βενετία. Μέχρι το 1268, ένας νόμος μάλιστα πέρασε στην απαγόρευση όλων των πραγμάτων, βάζοντας μάσκες και ρίχνοντας αρωματικά αυγά! Μέχρι την εποχή της Αναγέννησης, οι μάσκες αποτελούσαν ένα από τα γούστα των εορτασμών του καρναβαλιού. Μέχρι τον 16ο αιώνα, ο δημοφιλής θίασος της Commedia d’Arte πραγματοποίησε κωμωδία σε πλατφόρμες της Βενετίας, ενώ φορούσαν μάσκες. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι Βενετοί είχαν τη δυνατότητα να φορούν μάσκες για έξι μήνες το χρόνο. Και το εκμεταλλεύτηκαν! Για παράδειγμα, θα φορούσαν μαύρες βελούδινες μάσκες όσοι πήγαιναν σε «σπίτια με κακή φήμη», όπως οι αίθουσες τυχερών παιχνιδιών για να προστατεύουν τις ταυτότητες των ιδιοκτητών τους.

Έτσι θα λέγαμε ότι το Βενετσιάνικο Καρναβάλι γιορτάζεται ασταμάτητα από τον 13ο αιώνα; Όχι ακριβώς. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού δεν ήταν και τόσο δημοφιλής. Με την κατάκτηση της Αυστρίας από τη Βενετία το 1798, ήταν όλοι τελειωμένα. Στη δεκαετία του ’30, ο Μουσολίνι απαγόρευσε τους εορτασμούς εντελώς. Τι άλλαξε λοιπόν; Το 1979, μια ομάδα βενετσιάνικων τεχνιτών ενώθηκαν από κοινού για να φέρουν το καρναβάλι και πάλι στο προσκήνιο. Σήμερα, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στη Βενετία κάθε χρόνο για το καρναβάλι της. Στη δεκαετία του 1970 ξεκίνησε εκ νέου η μακρά ξεχασμένη τέχνη της κατασκευής μάσκας.

Σήμερα, το Βενετσιάνικο Καρναβάλι είναι μια τεράστια γιορτή που συνεχίζεται για δύο εβδομάδες. Με πολλά γεγονότα, όπως τα περίφημα πάρτυ μεταμφίεσης, η παρέλαση των σκαφών, οι συναυλίες και οι παραστάσεις του δρόμου, είναι ελεύθερες και ανοιχτές στο κοινό.

Κλείστε και εσείς την θέση σας στην εκδρομή με προορισμό το Βενετσιάνικο Καρναβάλι που διοργανώνει το Kalidoni Travel και ζήστε αυτή την μαγευτική εμπειρία από κοντά!