+30 210 4130007

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΜΟΝΕΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

(0)
0,00 
  • Ιερά Προσκυνήματα
  • Ιστορικά Προσκυνήματα
  • Διαμονή
  • Διατροφή
  • Ξεναγός
  • Οδική Εκδρομή
  • Πρωινό

servia

serbia

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ 6 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

         ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑΣ-ΦΡΟΥΣΚΑ ΓΚΟΡΑ-ΚΡΑΛΙΕΒΟ

 

1η ΜΕΡΑ:        ΑΘΗΝΑ-ΣΕΡΒΙΑ

Αναχώρηση από την βάση μας  πολύ πρωί. Πρώτη στάση έξω από την Λαμία και μετά με τις κατάλληλες στάσεις θα φτάσουμε στα σύνορα των Σκοπίων. Η διαδρομή μας από εκεί και μετά αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τα ωραία τοπία αλλά και για αυτά πού θα μάθουμε,  για όλα τα μικρά σήμερα κράτη της άλλοτε μεγάλης Γιουγκοσλαβίας.  Αργότερα θα μπούμε στην Σερβία και η Διανυκτέρευση μας θα είναι   στο Παρατσίν  σε πολύ καλό ξενοδοχείο.  Δείπνο, Διανυκτέρευση.

 2η ΜΕΡΑ:    ΜΟΝΗ  ΡΑΒΑΝΙΤΣΑ- ΤΟΠΟΛΑ- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ-ΦΡΟΥΣΚΑ ΓΚΟΡΑ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε,  για την Μεσαιωνική Μονή Ραβάνιτσα όπου υπάρχουν ,τα ιερά Λείψανα του Πρίγκιπα Λαζάρου. Εδώ οι μοναχές, από αιώνες, παρασκευάζουν και πωλούν φάρμακα από βότανα. Ιδρύθηκε από τον Πρίγκιπα Λάζαρο ο οποίος σκοτώθηκε στην μάχη του Κοσσυφοπεδίου την ημέρα του Αγίου Βίτου 28 Ιουνίου 1389. Μετά το προσκύνημα μας, συνεχίζουμε  για την πόλη Τόπολα.  Παλαιότερα, ήταν ιστορικό και θρησκευτικό κέντρο των Σέρβων. Στο υψηλότερο σημείο της πόλης,  θα επισκεφτούμε την μοναδική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου το διάσημο Όπλενατς – έχει χτιστεί από τον βασιλιά Πέτρο Α’ – και ξεχωρίζει διότι οι 725 εικόνες που βρίσκονται στην εκκλησία αποτελούνται από πανέμορφα ψηφιδωτά. Συγκεκριμένα από σαράντα εκατομμύρια ψηφίδες και δεκαπέντε χιλιάδες  χρώματα. Στην ίδια πόλη βρίσκεται και η οικία (κονάκι) του πολύ γνωστού μας Καραγεώργη Σερβίας. Θα μάθουμε την ιστορία του θα βγάλουμε ωραίες φωτογραφίες και θα συνεχίσουμε για  το Βελιγράδι. Θα επισκεφτούμε, μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Ορθοδοξίας τον Άγιο Σάββα. Φτάνοντας στο ιστορικό κέντρο της πόλης θα περπατήσουμε στον πανέμορφο πεζόδρομο της οδού Κνεζ  Μιχαϊλοβα και φυσικά θα έχουμε χρόνο για φαγητό ελεύθερα. Αργότερα θα δούμε το φρούριο Καλεμεγκτάν , που βρίσκεται στην συμβολή των ποταμών Σάββα και Δούναβη και είναι γνωστό ως Ακρόπολη του Βελιγραδίου. Εκτός των ωραίων κτηρίων που θα δούμε πχ. Κοινοβούλιο, Πατριαρχείο, κλπ, θα γνωρίσουμε και τον Πύργο Νεμπόϊσα. Εκεί φυλακίστηκε και θανατώθηκε από τους Τούρκους ο Ρήγας Φεραίος. Μετά από όλα αυτά,  αναχωρούμε για την περιοχή Φρούσκα Γκόρα όπου θα διανυκτερεύσουμε. Δείπνο διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ:   ΝΟΒΟ ΧΟΠΟΒΟ- ΜΟΝΗ ΚΡΟΥΣΕΝΤΟΛ-ΣΡΕΜΣΚΙ ΚΑΡΛΟΒΤΣΚΙ-ΝΟΒΙΣΑΝΤ-ΚΡΑΓΟΥΓΕΒΑΤΣ 

Σήμερα μετά το πρωινό η πρώτη μας επίσκεψη θα είναι  , στο μοναστήρι Νόβο Χόποβο, το πιο παλιό της περιοχής του οποίου η θεμελίωση , αποδεικνύεται από μία πέτρα που είναι χαραγμένη η ημερομηνία και βρίσκεται στην Δυτική πύλη. Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Αγ. Νικόλαο.  Συνεχίζουμε για την ιστορική Μονή Κρούσεντολ.  Κτίστηκε το 1509 και χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν κρησφύγετο και ορμητήριο των επαναστατών Σέρβων εναντίον των Τούρκων. Θα μάθουμε την ιστορία του, θα προσκυνήσουμε και θα εντυπωσιαστούμε  από την ομορφιά του χώρου. Συνεχίζουμε για την πόλη Μουσείο που προστατεύεται από την UNESCO και πραγματικά θα μαγευτούμε από την όμορφη πλατεία με τα ιστορικά κτήρια, όπως το Πατριαρχείο, η Θεολογική σχολή, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το πρώτο φαρμακείο κλπ. Θα έχουμε χρόνο για πολύ ωραίες φωτογραφίες και ένα καφεδάκι και θα συνεχίσουμε για την πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνας το πανέμορφο Νόβισαντ. Το Νόβισαντ με 390.000 κατοίκους είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Σερβίας μετά το Βελιγράδι. Εκτός των άλλων που θα δούμε, θα φωτογραφήσουμε το μεγαλύτερο παραδουνάβιο κάστρο το Πετροβαραντίν. Επάνω στο κάστρο υπάρχει ο πύργος του Ρολογιού που το έκτισαν για να βλέπει όλη η πόλη από παντού την ώρα. Επίσης την ώρα έβλεπαν και οι ναυτικοί που ταξίδευαν  στον Δούναβη. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο κέντρο της πόλης και αργότερα θα αναχωρήσουμε για το Κραγούγεβατς. Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται στον πεζόδρομο της πόλης. Δείπνο διανυκτέρευση.

  4η ΜΕΡΑ ΚΡΑΓΟΥΓΕΒΑΤΣ-ΜΟΝΗ ΤΣΕΛΙΕ-ΜΟΝΗ ΛΕΛΙΤΣ-ΒΑΛΙΕΒΟ-ΚΡΑΓΟΥΓΕΒΑΤΣ

Σήμερα μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την ιερά μονή Τσέλιε. Ο  μεγαλύτερος θησαυρός πού ή μονή φυλάσσει και προσφέρει προς προσκύνη­μα, ευλογία και παρηγοριά των δεκάδων προσκυνη­τών είναι ο απέριττος τάφος του οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς ο όποιος εγκαταβίωσε στη μονή επί 28 συνεχόμενα έτη μέχρι της κοιμήσεως του το 1979. Η ίδρυση της μονής ανάγεται στους μεσαιωνι­κούς χρόνους, ενώ ιδιαίτερη παράδοση το θέλει ως κτίσμα του βασιλέως Δραγούτιν (1282-1316). Συνεχίζουμε, για την κοντινή μονή Λέλιτς. Εκεί βρίσκεται το λείψανο του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς. Ο Άγιος Νικόλαος διετέλεσε Επίσκοπος Ζίτσης. Το 1944 οι Γερμανοί τον έστειλαν στο Νταχάου όπου υπέστη τα πάνδεινα. Το μεσημέρι θα έχουμε χρόνο στην όμορφη πόλη του Βάλιεβο για βόλτα και φαγητό. Επιστρέφουμε στο πανέμορφο Κραγούγεβατς. Ελεύθερος χρόνος στον πεζόδρομο. Δείπνο διανυκτέρευση.

 5η ΜΕΡΑ:    ΚΡΑΓΟΥΓΕΒΑΤΣ-ΜΟΝΗ ΣΤΟΥΝΤΕΝΙΤΣΑ-ΜΟΝΗ ΖΙΤΣΑΣ-ΚΡΑΛΙΕΒΟ-ΜΟΝΗ  ΜΑΝΑΣΑΓΙΑ

Αναχώρηση 07.30 αφού πάρουμε το πρωινό μας στην τραπεζαρία με προορισμό ένα από τα λίγα μοναστήρια που προστατεύονται από την  UNESCO, την Μονή Στουντένιτσα. Κτισμένο στις αρχές του 14ου αιώνα με μεγάλη ιστορία και καταπληκτικά κτίσματα. Συνεχίζουμε για την Μονή Ζίτσας. Κτίστηκε το 1206 και η αρχιτεκτονική του και τα χρώματα του θυμίζουν μοναστήρι Αγίου   Όρους. Θα μάθουμε την ιστορία του και  σας διαβεβαιώνουμε , ότι μαθαίνοντας την ιστορία των μοναστηριών μαθαίνουμε και την ιστορία του τόπου.  Μετά το προσκύνημα μας στο καταπληκτικό αυτό μοναστήρι,  η επόμενη στάση μας είναι στην πανέμορφη πόλη του Κράλιεβο ,όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για φαγητό.  Αμέσως μετά  θα αναχωρήσουμε για την Μονή Μανασάγια. Θα κάνουμε μία διαδρομή περίπου 2 ώρες κα τριάντα λεπτά.    Φτάνοντας στο Μοναστήρι σου κόβει την ανάσα η επιβλητικότητα του. Τα τείχη του είναι πανύψηλα με πύργους σε κάθε γωνία. Είναι κάτι το μοναδικό και αξίζει να πάρουμε πολλές φωτογραφίες γιατί όμοιο του δεν θα δούμε σε όλη την Ευρώπη. Κτίστηκε  το 1406, από τον Δεσπότη Στέφανο Λαζάρεβιτς,  για να στεγάσει το τάφο του. Εκεί εγκαταστάθηκαν μερικοί από τους πιο μορφωμένους μοναχούς της ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας και εργάστηκαν για την τελειοποίηση της Σερβικής γλώσσας. Επίσης  μετάφρασαν πολλά έργα που εξαφανίστηκαν μετά από τις τουρκικές επιδρομές. Ακόμα και σήμερα οι μοναχές μιλούν άπταιστα Αγγλικά και όχι μόνο. Αργότερα επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας στο Παρατσίν. Δείπνο διανυκτέρευση.

 6η ΜΕΡΑ: ΣΕΡΒΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ-ΑΘΗΝΑ

Σήμερα πολύ νωρίς το πρωί αναχωρούμε , από το Παρατσίν και μπορούμε καθ’ οδόν να μπούμε στο Νις να δούμε με το πούλμαν τα κυριότερα σημεία χωρίς να σταματήσουμε , διότι η απόσταση μέχρι την Αθήνα είναι πολύ μεγάλη. Η συνοδός μας,  θα μας ξεναγήσει  από το πούλμαν. Συνεχίζουμε διασχίζοντας την Σερβία, τα Σκόπια και με τις κατάλληλες στάσεις θα φτάσουμε στην βάση μας.

Σημ:  Μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη μία ημέρα στο τέλος έτσι ώστε να γνωρίσουμε την Πόλη Νις (πατρίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου) και να διανυκτερεύσουμε στην Θεσσαλονίκη. Την ημέρα της επιστροφής θα προσκυνήσουμε στον Άγιο Δημήτριο και στον Άγιο Παϊσιο.


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ