+30 210 4130007

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΓ. ΟΡΟΣ-ΜΟΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

(0)
0,00 
  • Ιερά Προσκυνήματα
  • Ιστορικά Προσκυνήματα
  • Διαμονή
  • Διατροφή
  • Κρουαζιέρα
  • Ξεναγός
  • Οδική Εκδρομή
  • Πρωινό


θεσσαλονίκη

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

                     ΜΟΝΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αναχωρούμε νωρίς το πρωί από την Αθήνα και με τις κατάλληλες στάσεις φτάνουμε λίγο μετά το μεσημέρι στην Συμπρωτεύουσα , Θεσσαλονίκη. Αρχίζουμε τις επισκέψεις μας και τα προσκυνήματα μας χωρίς να παραλείψουμε να μιλάμε καθ’ οδόν και για  τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης.

Παναγία Χαλκέων 1028. Ένα Βυζαντινό κόσμημα που στέκει περίπου 1000 χρόνια σε αυτό το σημείο   Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει ο τάφος του κτήτορα, κάτι που δεν συναντάται σε άλλη εκκλησία της Θεσσαλονίκης, ενώ στον τρούλο, αντί για τον Παντοκράτορα, υπάρχει μία τοιχογραφία μοναδικής ομορφιάς, που αναπαριστά την Ανάληψη του Κυρίου.

Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων, είναι σημαντικό μνημείο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης

Χτίστηκε το 1310 και πρόκειται για παλαιό καθολικό μονής που πιστεύεται ότι ήταν αρχικά αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Το αποδεικνύουν επιγραφές, αλλά και η μεγάλης χωρητικότητας δεξαμενή νερού που υπάρχει.

Η εκκλησία της Αχειροποιήτου ,είναι παλαιοχριστιανική βασιλική σωζόμενη σήμερα στην ίδια μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα – γεγονός που την καθιστά μοναδική στην ανατολική Μεσόγειο. Αποπνέει  μεγαλοπρέπεια και μοναδική ομορφιά, παρ’ όλες τις δύσκολες εποχές που έχει περάσει.

Η Αγία Σοφία, στο κέντρο της πόλης είναι ένας από τους σημαντικότερους παλαιό-χριστιανικούς Βυζαντινούς ναούς της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη Βασιλική μετά Τρούλου, η οποία ενσωματώνει μια επιβλητική αρχιτεκτονική, ενώ το εσωτερικό της κυριαρχείται από όμορφες τοιχογραφίες και περίτεχνα μωσαϊκά.                                                                                                                                       σ         Θα προσκυνήσουμε και τον Άγιο Δημήτριο τον πολιούχο. Ελεύθερος χρόνος. Δείπνο Διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ: ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ  ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ-ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΡΝΑΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αναχωρούμε νωρίς ο πρωί για την Ουρανούπολη. Εκεί θα επιβιβαστούμε στο πλοίο και θα κάνουμε τον περίπλου της δυτικής πλευράς του Αγίου Όρους. Θα δούμε τις Ιερές Μονές: Ζωγράφου, Κασταμονίτου. Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Αγίου Παντελεήμονος, Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου, Σκήτη Αγίας Άννας. Θα μας συνοδεύει η ξενάγηση του καπετάνιου σε όλες τις Μονές. Αν υπάρξει συνεννόηση με τους μοναχούς μπορούμε να προσκυνήσουμε Άγια Λείψανα που θα μεταφερθούν με ταχύπλοο από Μονή του Αγίου Όρους. Επιστρέφουμε στην Ουρανούπολη περίπου στις 14.00, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο και αργότερα θα συνεχίσουμε για την Ορεινή Χαλκιδική να γνωρίσουμε την μοναδική και γραφική  Αρναία. Μπορούμε να αγοράσουμε και το διάσημο μέλι της Χαλκιδικής. Συνεχίζουμε για την Θεσσαλονίκη.  Δείπνο, Διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ: ΑΓ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑ-ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ-ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΕΙΡΗΝΗΣ

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για την Ιερά Μονή της Αγ. Αναστασίας Φαρμακολύτριας που ιδρύθηκε σύμφωνα με την ιερά παράδοση, το έτος 888 από την Βασίλισσα Θεοφανώ, επί της Πατριαρχίας Φωτίου του Μεγάλου. Τον Απρίλιο του 2012, τα ιερά  λείψανα της Αγίας που αποθησαυρίζονταν στο μοναστήρι, δυστυχώς κλάπηκαν. Αν και οι δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, τα ιερά λείψανα δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Συνεχίζουμε για την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Σουρωτή. Εκεί θα προσκυνήσουμε στον λιτό Τάφο του Αγίου Παϊσίου. Το απογευματάκι θα βρεθούμε λίγο έξω από το Κιλκίς σε ένα από τα νέα και πολύ εντυπωσιακά Μοναστήρια μας, την Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Αγίου Νικολάου και Αγίας Ειρήνης.  Στη Μονή φυλάσσονται τεμάχια λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου και μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου δωρηθέν από τον Μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο. Αργά το απόγευμα επιστρέφουμε στην Θεσσαλονίκη. Ελεύθερος χρόνος. Δείπνο, Διανυκτέρευση.

4η ΜΕΡΑ:ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΓ. ΕΦΡΑΙΜ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ-ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε προς την Κατερίνη όπου βρίσκεται κτισμένο το γυναικείο μοναστήρι του μεγάλου Πατέρα της Ορθοδοξίας Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Μάλιστα είναι το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο.  Στο Καθολικό της Μονής υπάρχουν τα Άγια Λείψανα του Οσίου Εφραίμ του Σύρου του Θαυματουργού από το 2006. Ο μεγάλος ασκητής της Συρίας του 4ου αιώνα είναι επίσης γνωστός και ως ο «Άγιος των δακρύων».  Αμέσως μετά πολύ κοντά μας (μερικά λεπτά) βρίσκεται ο Βυζαντινός Ναός Παναγίας Κονταριώτισσας είναι το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της Πιερίας. Ο σπάνιος αρχιτεκτονικός του τύπος και η περιορισμένη του διακόσμηση τον χρονολογούν στις αρχές του 11ου αιώνα. Θα πάμε να τον θαυμάσουμε θα προσκυνήσουμε εφόσον είναι ανοιχτά και θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την Αθήνα.

 


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ