Όλα Όσα Πρέπει Να Δείτε Στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα, βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και είναι ένα ήσυχο νησί με χαλαρή ατμόσφαιρα, μέρος του Ιονίου συμπλέγματος. Ανάμεσα στις θάλασσες του Ιονίου και του Αιγαίου, τα Κύθηρα, παρά τις ειδυλλιακές παραλίες, τα γραφικά χωριά, τα φαράγγια και τους καταρράκτες, είναι ένας πολύ συχνά ξεχασμένος προορισμός, που σίγουρα αξίζει περισσότερη προσοχή. Θέλετε να εξερευνήσετε αυτόν τον μικρό παράδεισο; Έχετε την ευκαιρία να τα επισκεφθείτε μαζί μας με μια 4ήμερη απόδραση στα πανέμορφα Κύθηρα του Αγ. Πνεύματος.

Επισκεφθείτε τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού

Η Χώρα είναι χτισμένη στο νότιο άκρο του νησιού, σε ένα λόφο με θέα στην παραλία Καψάλι. Αποτελείται από εντυπωσιακές εκκλησίες, γεμάτες υπέροχες εικόνες και τοιχογραφίες, μικρές πλατείες και καταπράσινους κήπους. Προσφέρει υπέροχη θέα στην παραλία, είναι μια πολύ γραφική πόλη που σίγουρα θα απολαύσετε. Ολοκληρώστε τις περιπλανήσεις σας στο νησί σε ένα καφέ στην κεντρική πλατεία ή με μια δροσιστική βουτιά στην παραλία.

Κάντε μια στάση στο Κάστρο

Χωρίζοντας την πόλη, το ενετικό κάστρο της Χώρας, χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ενετικής κατοχής του νησιού τον 12ο αιώνα. Η εντυπωσιακή δομή προσέφερε στους Βενετούς ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για παρατήρηση του Ιονίου, του Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους, δίνοντας στο κάστρο το όνομα «Μάτι της Κρήτης». Διαθέτει τέσσερις εκκλησίες, το Κάστρο του Παντοκράτορα που χτίστηκε το 1545, καθώς και το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για την ιστορία αυτού του μικρού νησιού, επίσης το Κάστρο προσφέρει εκπληκτική θέα στα Αντικύθηρα.

Μην ξεχάσετε τη Μονή της Μυρτιδιώτισσας

Το μεγαλύτερο μοναστήρι στα Κύθηρα, η Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στις Καλοκαιρινές. Αφιερωμένο στην προστάτιδα του νησιού, την Παναγία Μυρτιδιώτισσα, το μοναστήρι θεωρείται η πνευματική καρδιά του νησιού. Ο θρύλος λέει ότι η εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας εμφανίστηκε σε έναν ποιμένα που οδηγούσε το κοπάδι του στο νερό. Εκείνος πήρε μαζί του την εικόνα, αλλά την επόμενη μέρα η εικόνα ξαφνικά επανεμφανίστηκε κάτω από το Μύρτιλο όπου την βρήκε. Ο βοσκός αποφάσισε να χτίσει ένα μικρό εκκλησάκι για την Παναγία, που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα, δίπλα στην σημερινή εκκλησία. Ενώ βρίσκεστε εκεί, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον Σταυρό, έναν μεγάλο Σταυρό που προσέφερε ένας ναύτης. Βρίσκεται σε έναν από τους δυτικούς λόφους των Κυθήρων, ιδανικό μέρος για να δείτε το ηλιοβασίλεμα.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυθήρων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Κυθήρων στεγάζεται σε ένα πανέμορφο ιστορικό κτίριο στη Χώρα και εντοπίζει την ιστορία του νησιού με εκθέματα σε δύο αίθουσες. Το πρώτο στεγάζει σημαντικά αντικείμενα από την προϊστορική έως την κλασσική περίοδο, συμπεριλαμβανομένου ενός λευκού μαρμάρινου αγάλματος με τη μορφή ενός λιονταριού από τον 6ο αιώνα. Η δεύτερη αίθουσα παρουσιάζει ευρήματα από την Ενετική περίοδο και από πιο πρόσφατες περιόδους, όπως το αναγεννησιακό μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης με τον Έρωτα αλλά και επιτύμβιες στήλες από την αγγλική κατοχή.

Επισκεφθείτε τα Αντικύθηρα

Για ένα ωραίο ημερήσιο ταξίδι, επιλέξτε τα Αντικύθηρα, ένα μικρό νησί ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Μετά από μια διαδρομή περίπου δύο ωρών, θα φτάσετε στον Ποταμό, το κύριο χωριό του νησιού. Με μόνο 45 μόνιμους κατοίκους, ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φτάνει περίπου 500 άτομα. Το νησί, ξεχασμένο για πολλά χρόνια, είναι αρκετά αγροτικό και μπορεί να υπερηφανεύεται για την παρθένα φύση. Μπορείτε να εξερευνήσετε τα ερείπια της αρχαίας Αιγείλας στον κόλπο του Ξεροπόταμου, όπου μπορείτε να κάνετε μια δροσιστική βουτιά ή να εξερευνήσετε τις νότιες ακτές. Πριν επιστρέψετε στα Κύθηρα, σταματήστε σε ένα από τα καφέ στο Ποταμό και απολαύστε μια ρακή με μια υπέροχη πιατέλα μεζέδες για να ολοκληρώσετε την ημέρα σας.

Σταματήστε στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου

Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο χωριό Καψάλι, έχει εντυπωσιακούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών, αλλά το κύριο σημείο της σπηλιάς είναι η εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Η εκκλησία φιλοξενεί ιερές εικόνες και όμορφες τοιχογραφίες. Τα ευρήματα χρονολογούνται από την πρώιμη χριστιανική περίοδο αποδεικνύοντας ότι υπήρχαν χριστιανικές λατρείες εκεί.

Κάντε ένα δροσιστικό διάλειμμα στους καταρράκτες της Φόνισσας

Κοντά στο χωριό Μυλοπόταμος βρίσκεται μια καταπράσινη κοιλάδα όπου θα βρείτε υπέροχους καταρράκτες. Μόνο οι γενναίοι τολμούν να κολυμπήσουν εκεί καθώς το νερό είναι αρκετά κρύο, ακόμη και το καλοκαίρι. Αυτή η μαγευτική και πράσινη περιοχή, που ονομάζεται επίσης Νεράιδα, περιλαμβάνει μερικούς εγκαταλειμμένους νερόμυλους, πέτρινες γέφυρες και ψηλά δέντρα. Αν συνεχίσετε κατά μήκος της χαράδρας, θα φτάσετε στην παραλία Καλάμι όπου μπορείτε να κάνετε μια δροσιστική βουτιά και να χαλαρώσετε πριν γυρίσετε πίσω.