Ιστορικά Μέρη Στο Ισραήλ Που Αξίζει Να Επισκεφτείς

Το Ισραήλ είναι γνωστή ως η «χώρα της Βίβλου» με πολλές περιοχές θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας. Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια μικρή αλλά ουσιαστική γεύση από κάποια σημεία της χώρας με πλούσια βιβλική ιστορία. Τα μέρη αυτά και οι τοποθεσίες βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα και με κάποιο τρόπο αναφέρονται σε έναν στίχο είτε στην Καινή Διαθήκη είτε στη Βίβλο.

Το Δυτικό τείχος

Θεωρείτε από πολλούς ότι είναι η πιο ιερή περιοχή της εβραϊκής θρησκείας, το Δυτικό Τείχος – ή το Kotel HaMaaravi στα εβραϊκά – είναι το τελευταίο κατάλοιπο του Δεύτερου Εβραϊκού Ναού. Ο ναός επεκτάθηκε από τον Ηρώδη τον Μέγα, και το αρχαίο τείχος “απορροφούσε” ανα τους αιώνες τις προσευχών του εβραϊκού λαού. Περνώντας μέσα από την καρδιά της Ιερουσαλήμ, πάνω από τα λιθόστρωτα δρομάκια και μέχρι το τείχος, ακόμα και οι πιο κυνικοί δεν μπορούν να συγκρατήσουν την πλημμύρα του συναισθήματος, καθώς το συνδυασμένο κύμα αρχαίας ιστορίας και το θρησκευτικό θάρρος έρχονται και ενώνονται. Αν βρεθείτε εκεί, μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα σημείωμα που περιέχει τις βαθύτερες προσευχές σας ανάμεσα στις ρωγμές του τείχους.

Δυτικό Τοίχος

Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου

Καθώς συνεχίζετε το πνευματικό ταξίδι σας στο Ισραήλ με το ταξιδιωτικό μας γραφείο, μια στάση στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου θα πρέπει να είναι το πρώτο που πρέπει να έχετε κατά νου. Ο τόπος αναφέρεται και στα τέσσερα κανονικά Ευαγγέλια και περιέχει μέσα του το Γολγοθά, όπου ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ σταυρώθηκε και ο Τάφος του Χριστού, όπου θάφτηκε και αναστήθηκε. Η μαγευτική αρχιτεκτονική και η ομορφιά της εκκλησίας είναι ασύγκριτες και υπάρχει αίσθηση αφοσίωσης σε όλη την έκταση. Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις κύριες κοινότητες που έχουν δικαιοδοσία για την εκκλησία (ελληνική, φραγκισκανική και αρμενική) και υπάρχουν πάντα ιερείς που είναι έτοιμοι να ακούσουν ομολογίες και να διαχειριστούν το μυστήριο της Συμφιλίωσης. Συνιστάται να πάτε σε ώρες εκτός αιχμής, καθώς μπορεί να γεμίσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό είναι ένα μέρος που δεν πρέπει να χάσετε.

Όρος Θαβώρ

Στέκεται σε ύψος 575 μέτρων πάνω από την Γαλιλαία και σε αυτό το σημείο ο Ιησούς υπέστη την Μεταμόρφωσή του και έγινε ακτινοβόλος της δόξας. Μετά από μια οπτικά εντυπωσιακή βόλτα στο βουνό, μπορεί κανείς να κάνει μια περιήγηση στην Εκκλησία της Μεταμόρφωσης, η οποία περιέχει ένα όμορφο ψηφιδωτό που απεικονίζει τη μεταμόρφωση.

Όρος των Ελαιών

Το Όρος των Ελαιών είναι ένας σημαντικός τόπος τόσο στις εβραϊκές όσο και στις χριστιανικές παραδόσεις. Κατά μήκος της κορυφογραμμής μήκους δύο μιλίων που βρίσκεται στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ υπάρχουν τρεις κύριες κορυφές. Το βουνό έχει χρησιμεύσει ως χώρος ταφής για τον εβραϊκό λαό για 3.000 χρόνια και ανάμεσα στους 150.000 τάφους υπάρχουν και τάφοι προφητών, καθώς και πολλές άλλες αξιοσημείωτες φιγούρες. Το Όρος των Ελαιών αναφέρεται συχνά στην Καινή Διαθήκη ως τόπο όπου ο Ιησούς στάθηκε όταν έκλαιγε πάνω από την Ιερουσαλήμ. Μια επίσκεψη σε αυτά τα πιο σκοτεινά σημεία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον θόλο της Αναλήψεως και τα ελαιόδενδρα της Γεσθημανής, τα οποία είναι από τα παλαιότερα στον κόσμο.

Θάλασσα της Γαλιλαίας στο Ισραήλ

Μια επίσκεψη στο Ισραήλ δεν θα ήταν πλήρης χωρίς μια στάση στη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Τέσσερις από τους αποστόλους του Ιησού αναδύθηκαν από τις ακτές της λίμνης και δόθηκε η ομιλία στο Όρος των Μακαριωτών με θέα στη λίμνη. Πολλά από τα θαύματα που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη, συμπεριλαμβανομένης της πορείας του Ιησού πάνω στο νερό και της διατροφής του πλήθους, έλαβαν χώρα εδώ.

Ιορδάνης Ποταμός

Η Θάλασσα της Γαλιλαίας στο Ισραήλ δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς να τροφοδοτείται από τον Ιορδάνη ποταμό και αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Χριστιανούς. Οι αρχαίοι Ισραηλίτες τον διέσχισαν αρχικά κοντά στην Ιεριχώ υπό την ηγεσία του Ιησού, και τα θαύματα συνέβησαν στο ποτάμι όπως καταγράφηκε στη Βίβλο. Ο Ιησούς βαφτίστηκε στον ποταμό Ιορδάνη και μπορεί να τον επισκεφθείτε (αν και η πραγματική περιοχή είναι στην Ιορδανία).

Ιορδάνης Ποταμός

 

Βηθλεέμ

Η αρχαία πόλη της Βηθλεέμ αναφέρεται για πρώτη φορά στη Βίβλο ως τόπο του Τάφου της Ραχήλ. Επιπλέον, η Καινή Διαθήκη, και στα δύο Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά, αναγνωρίζει ως τόπο γέννησης του Ιησού τη Βηθλεέμ. Η Εκκλησία της Γεννήσεως είναι μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές εκκλησίες και έχει προσελκύσει χριστιανούς προσκυνητές εδώ και αιώνες. Αφού περπατήσετε μέσα από την μικρή είσοδο στην εκκλησία γνωστή ως Πόρτα της ταπεινότητας και ακολουθώντας τα μονοπάτια που περνούν από τα ψηφιδωτά των τοίχων που χρονολογούνται πάνω από μια χιλιετία, θα βρεθείτε στο σημείο που έχει τιμηθεί ως ο τόπος όπου γεννήθηκε Ο Χριστός.

Όλα αυτά τα υπέροχα μέρη ιστορική σημασίας μπορείτε να τα δείτε απο κοντά αρκεί να κάνετε κράτηση στην προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Εκκλησία της Γεννήσεως